Saturday, August 15, 2009

Mari Try Same2

Amaran: Post ni kotor..jgn makan kerepek jekenjil depan laptop atau pc mase bace..tu je..

Seperti mane bagi yang dibelajari bio..name nyer peristalsis..ngan digestion..mule2 makanan masuk mulut..die lalu lalu oesophagus *taktau eja dlm melayu sbb aku blajar English* sampai perut (stomach) 5 saat je..klau air sesaat je..dalam perut, makanan tu kene proses secare normal nyer dalam 2 jam setengah..ade fakta lain cakap sejam hingge 3 jam dlm perut..dalam usus kecil (small intestine)..makanan tu jalan-jalan pusing-pusing selame 2-6 jam..average 3.5 jam..dan..klau korang telan angin..die cakap setengah jam je..pastu jd kentut..*lawak plak fakta ni..*dalam usus besar (large intestine)..makanan tu lepak dlm tu boleh mencapai 96 jam..average nyer 24-48 jam..

SUMMARY: Food normally spends about 1–3 hours in the stomach, 2–6hours in the small bowel and 24–48 hours in the large bowel. Sume skali adelah 2jam+3.5jam+sehari setengah = lame kot..

Ok..
Di sini kite ade due eksperimen..
1. Benarkah kite akan kentut selepas setengah jam telan angin..?
2. Berape lame masa yang diambil oleh makanan untuk lalu dari mulut sampai bontot..?

Eksperimen pertame korang boleh buat sendiri dengan mudah..di kala angin sedang tiup sepoi2 bahasa..korang pegi kat tingkap dan telan sebanyak mungkin angin..tapi ini tak disyorkan bagi yg duduk kt lembah kelang bimbang anda akan makan asap jerebu nanti kentut tak normal..gi telan angin aircond nanti kentut kool..

Eksperimen kedua ni yg redikules ni..

Apparatus:
Pisau..pinggan atau piring..garfu..dan buah naga isi berwarne merah..


Buah nage merah ni style..name saintifik die pitaya..*aku tak reka*...
die nyer kaler klau korang makan pun tak ilang woo..bile korang buang najis..kaler die same je..dung tu jadi horror..mcm buang najis berdarah..yekk..geli dowh..

Procedure:
1. Pegi beli buah nage.
2. Bawak balik buah nage.
3. Potong buah nage dengan pisau.
4. Tengok jam dan ingat waktu.
5. Makan buah nage.
6. Tunggu perut sakit.
7. (Bile perut sakit) Tengok jam.
8. Buang.
9. Kaji warna.
10. Kalau merah = rekod mase.
11. Kalau cekelat dan lain2 warna, repeat step 7 until 11.

Ni cerite aku plak..
pukul 11a.m. aku mkn buah nage mak itam bagi..
pukul 1p.m. aku sakit perut..aku gi toilet..aku buang..

aku jerit..”MAK!! DUE JAM JE BUAH NAGE NI!!”
Mak menyahut dr luar..”kejap nyer..tipu laa..”
Aku jerit..”TAK CAYE ADIK AMEK GAMBAR!!”
Mak jerit..”TAK PAYAAAHHHHH!!!”

try la..tengok sape lg laju dr aku..

...

18 comments:

-ezl- said...

yeay aku first comment! ayie letak la gambar taik kau ayie... aku ade lagi satu alternative... makan jagung! nnt kat tahi tu ade la bijik2 jagung yang tak digest.. awesome! :D

aD said...

ezl tipu..die da la lobos camne lak nk tgk jagung2 tuh...asik meleleh cam paip air x top rapat...

acoi di sini said...

ayie
letak a gambar taik hg tuh!!!

FdausAmad said...

budak UTP rupanya.
Jom lepak blog gua.

CE 00-04

Ayie a.k.a Nyei said...

ye ezol hebat..buah nage mahal..beli jagung sudey..ahahaha

aD..x phm ar..cececeee...hahaa

acoi mengong..aku taruk nnti xde sape nak bace blog aku dah..ahahaha..

haaha yer2 aku bdk utp..jom2..

aE_MaN SoLiD said...

bengong pe nak ltak gmbr taik..
xpsl2 de yg tgh mkn lak..
trus munth..
uwekkk...
kne kat lptop msg2..
haha...
ezl mst slalu ney jd cm2..
kn tiap2 psr mlm dia bli jgung..
hak3...

AqilahSuhaimi said...

makan kacang pun ye gak. klu x chew betul2, nnt masuk perut, nak berak sakit bontot sbb kacang keras2 n tajam2. hahah..

perhatian:
ni bukan realiti. tafsiran semata2

Ayie a.k.a Nyei said...

haa..korang gunelah ape2 pn..yg penting mase mesti direkod..haahaha

afifahramli said...

haha..
mcm2 ah eksperimen..
sume ko buat..

Ayie a.k.a Nyei said...

haaha..seronok kot mengetahui care kehidupan berfungsi..cewah..hahaha

afifahramli said...

bagus btol..
saintis muda..
hahha

Ayie a.k.a Nyei said...

saintis la sgt..saintis kaji taik? haahaha

afifahramli said...

saintis ahh..
sume tu biology..
hehe

Ayie a.k.a Nyei said...

haaha..ok2 saintis2..heehee

Abir Abhar said...

ok.
hebat

sayang said...

hhahahahhahahahhahahha

asmiedar , 20 said...

la...........asal tak letak...kalu tak leh buat tontonan umum

Ayie a.k.a Nyei said...

aah kn..len kali ar asmiedar..bile pikir balik..rase2 mcm kne tunjuk kn? baru ade bukti kaler tu x ilang..isk..menyesal2..