Wednesday, October 26, 2011

Peperangan di Malaysia

Malam tadi aku balik dari rumah ma poek ila nana (empat nama berbeza), baru turun kereta, bamm! baammm!! aku terkejut dengar letusan bom bom kat belakang aku..aku cuba mengelak dari terkena percikan itu..tapi rupa-rupanya, oh bunga api deepavali. jadi terimalah serangkap pantun.

Ayah aku nama hambali,
Selamat hari deepavali.

Bukan ni aku nak cerita..aku nak cerita suatu kisah malam yang hening pada tahun 2003.

Suatu malam yang hening, tepat jam 12 malam, Faisal yang baru nak terlelap mendengar bunyi letupan dari jarak jauh. baamm! baaammm!! meletus letus letupan itu..arghh! amerika dah serang! faisal panik. dia buka tingkap. dari tingkap flatnya di shah alam, dia melihat ke arah klang..terbakar meletup-letup. 2003, tahun yang penuh dengan peperangan. 2003, invasion of iraq. ingat? sure ingat.

Faisal mengeluh dan terjelepuk di bibir tingkap.
isterinya Liza terjaga dari tidur..dia turut sama terganggu dengan letupan kuat bertalu2 itu..melihat suaminya di tersadai di tepi tingkap. dia menegur.."bunyi apa bang?"

faisal hanya menjawab lesu.."dah perang.."

serta merta Liza terus menangis memeluk anaknya Mubasyir, 6 bulan yang sedang nyenyak tidur. menangis meritih "Mubasyir baru nak hidup..ahaa ahaa ahaaa.."

Faisal datang ke katil memeluk isterinya..tangisan bergema bagaikan tiada harapan lagi kehidupan ketika itu..

tiba-tiba Faisal tersedar.
Esok merdeka?! tu meletup-meletup, fireworks merdeka kat klang?!
walaupun Faisal sudah tersedar dari kebodohan, faisal meneruskan lakonannya..

tiba-tiba,
"gedek gedek gedek ikk gedeik ikk gedek ikk yik yik"
bunyi kenderaan luar biasa di bawah flat..kuat bunyinya..faisal bingkas bangun melihat ke bawah..
ek enen..laa van putih pakcik goreng pisang tu pancit..senget-senget van tu sebab tayar dah flat..

Liza mengesat-ngesat air mata lalu bertanya "Ada apa lagi bunyi kt bawah tu bang?!"

Faisal yang bodo menjawab









...







"kereta kebal.."


...
maka meraunglah liza tidak tertahan lagi..
hahahahahaha

Pengajaran: Jangan percayakan sangat pasangan anda.

30 comments:

Aku Ibu Muda said...

ohhh...tak boleh percaya ke....

haha

Aku Ibu Muda said...

yes...dpt first!...haha

cik najiha said...

haha. lawak betul. buad saspen je

Ayie a.k.a Nyei said...

ibu muda: takleeehhhh!! memakan diri gitu..hahahha

cik najiha: hahaa tibe2 perang kan..sape tak cuak kena bom2 hahahaha

nida tecit said...

liza pon same2 belakon cm laki die. memalam ni best gak maen gurao2.

cik adda said...

part anak die yg baru nk idup tu kelakar..hahahaha..niceee !!!

Khel Khaliesah said...

Smart menulisnye, takde gambar pun aku dpt bayangkan lawaknye..

lawak... hahahha..

Ayie a.k.a Nyei said...

nida: hahaha dua2 gurau lebih2 kan..nangis2 siap hahahaha

cik adda: kasih seorang ibu yang nak tengok anaknya membesar terserlah kat situ..hahahha

khel: hahha bagus2 gunakan imaginasi sendiri ek..aku kat ofis ni payah nak cucuk2 external isi gambar sume..kang beria2 buat kang kantoi plak tak buat keje hahaha

cik najiha said...

haha tue lhaa pasal. si suami tue boleh je truskan lakonan dea. klau suami saya dah kena hentam dah haha

Ayie a.k.a Nyei said...

najiha: hahahahaha tak baik hentam laki..dia gurau2 je tu..hahaha..ni pun cerita sampai situ je..kalau ade sambungan maybe laki tu kena belasah dah esok pagi ni hahahahaha..faisal tu long sy kak hahaha

cik najiha said...

haha. hentam mnja2 je. sambungan cerita tue : esok pagi kena belasah. lusa jadi arwah. haha

Ayie a.k.a Nyei said...

oii jangan! kurang satu abang nanti! hahaha

diana said...

hebat..
suami dia mempunyai ketebalan kulit muka yang melampau..
wakakakak..

CikHoneyBee said...

sempoi jew suami nye. relax cool. si isteri dh nanges tahap gaban. kehkeh

jom bce entry santai ni. kehkeh http://storycikhoneybee.blogspot.com/2011/10/kenapa-masyarakat-india-tak-makan-lembu.html

Cik Miera said...

haha.. bengong je kene tipu.. apesal pecaya. kah3

naga said...

Ko tau bro, bila ku tengok je nama kau kat shoutmix akau, aku dah ketawa
ingat tutorial ko dulu, Aku dah berjaya buat. makasih. Ini lagi ko bawa cerita macam tu. Aku terpikir pulak bro.Siapa yang bodo?
isteri dia ke atau suami dia?

Anyway aku suka ngan cerita kau bro. Lucu takat gaban. Suksess dan kredit buat bro yang buat aku pecah perut malam ni.

Ayie a.k.a Nyei said...

diana: hahaa takde malu2 nyer dah kalau berjaya buat bini cmtu hahaha

honeybee: relax kool mende..tu dia sama peluk2 sebelum tu same cuak jugak hahaha

miera: sebab tu pengajaran jangan percaya sangat pasangan korang..hahaha

naga: alhamdulillah..berjaye jugak kau..tak koyak spender tu kan? bagus2 hahaha..pasal cite ni aku pun tak sure la sape yg bodo..nak lebih tepat, rase2 dua2 bodo la hahahaha

adwafarahin said...

BHAHAHAHAHHAHAAH gila lah..kejap perang kejap merdeka
mereng punya olang!

khairul akmal bin azman said...

ekkekekekkekekeh!
le wat lawak komik la bro ur entry


masuk kat ujang kew

yana halim said...

betul bendul la bininya ponnn....hehe

a.samad jaafar said...

laki bini bodo !! hahaha..

gua jeles tengok sidebar blog lu !! muka x bleh bla ! hahaha...

Ayie a.k.a Nyei said...

adwafarahin: aah kan..tak kena langsung dua2 tu hahaha

khairul akmal: lame dah aku tak bace ujang..tak tepikir pun nak anta ke situ..hahhaa ade lagi eh ujang tu? hahahahaa

yana: hahhaa tak baik ckp akak ipar aku bedul..hahahhaa

a.samad: hahahaha tu sidebar lame dah aku buat..muka zaman muda2 sume..skang tak update2 pun..dah start malas kekeke

nida tecit said...

cepat la up crite laen plakk! hee

arek said...

mcmbodoje crite...

Cik Jingga said...

sengal punya cerita.. hahahaha

Liza@Azel@El@Ked said...

hahahaha....
chantek... jgn percaya sgt pasangan anda XD

BlueiceButterfly said...

~hahaha..agak sengal di situ..boleh pulak sesama berlakon..:p

EZAN IDMA said...

hahahhaa. siot

sara E a.k.a ct said...

hahahahaXD
xley cover gelak ag..XD..HAHAHA..
kesian bini dy tu..sungguh2 nagis bagai tiada harapan hidup lgi..XD
best!

Haris Khairuddin said...

mots: jangan percaya cakap orang tengah mamai..baru bangun dari tido. ;p

sedap2 je cakap tengah perang kan? xleh blah siap tambah lagi bagi cukup perisa lakonan tu. haha..