Monday, December 5, 2011

Kebangkitan Bumi berZombie (Sebuah Kisah Seram)

Puan Azizah merupakan seorang ibu yang penyayang dan isteri yang ceria. Sejak berkahwin beberapa puluh tahun lalu, dia kini mempunyai 6 anak, 5 menantu dan 9 orang cucu.


Malang tidak berbau, keceriaan Puan Azizah terganggu apabila baru-baru ini, dia dimasukkan ke hospital kerana diserang penyakit malaria. Kerana keadaannya yang tidak serius, Puan Azizah duduk di hospital tanpa berteman. Suami dan anak-anak lepak di rumah sahaja dan cuma datang ke hospital ketika waktu melawat.

Suatu malam yang sepi, ketika keluarga encik hambali sedang menontotni filem brushli, "dring dring dring". telefon berbunyi.



Keluarga Encik Hambali mendapat call dari hospital yang berbunyi..

"Sy dr hospital lipis..boleh cakap dengan ayah?"
"Ayah dah tidur, kenape?"
"Selain malaria ni, mak ada penyakit lain tak?"
"Takde..lelah je ade pun.."
"Ni bukan lelah ni..ini sakit lain..bukan sakit hospital.."
"..."
"Bawak la sape2 yang boleh mengubat tradisional..mak ni dah lain ni.."

Encik Hambali, Abang Fadzli, Fikri dan Pakteh Yakke (bomoh kampung) terus merulurulu pergi ke hospital kuala lipis..jam ketika itu pukul 11.30 malam.


Isteri Encik Hambali, Puan Azizah meracau teruk. Dia cakap pasal hantu, bercakap pasal syaitan, cakap dia nak mati.. pakteh yakke menjampi dengan khusyuk sehingga menjadi ok..kata Pakteh Yakke.."hantu nyer lalu aje.."



Namun, highland tower tak terus kukuh, runtuh juga dimamah tanah runtuh..Puan Azizah tidak boleh tidur malam tu..dia terus menerus diganggu lembaga hitam..non-stop. Pakteh Yakke silap. facepalm muka pakteh yakke 3 kali.

Puan Azizah terus menerus diganggu..beliau putus asa. Beliau kemudiannya sudah bertukar terus..kuku tidak berhenti mengerik2 tilam macam poltergeist, karakternya bertukar-tukar banyak kali seperti emily rose dirasuk hitler, cain, nero, judas, legion, belial dan lucifer..beza nyer cuma takde pusing kepala 360 degree. Cuma 45 degree. Kau pun boleh buat. Tak seram. 

Tanpa dibantu serius oleh perubatan sains atau Islam, Puan Azizah semakin power. Lagaknya seperti raksasa baltan dalam cerita dragon ball..malam kedua, dia menjadi aggressive. dia cuba menggigit orang..3 kali percubaan, abang fadzli, saidi (menantu) dan fikri berlawan ngan dia, namun mujurlah ketiga-tiga percubaan itu gagal dan tidak ada try lagi..

Ini summary karakter yang ditampilkan semasa beliau dalam keadaan tidak sedar. 

1. Boleh cakap dengan elok. Boleh dipujuk. Main character. Dengar kata. Kadang2 jadi kuat meludah, tangan pusing2 kat dada dan kuat menggaru hidung ngan kening. Kuat minum air.



2. Identiti tak dikenali, suara lebih garau, kuat membebel, mengumpat dan buat lawak.

3. Suka tanya soalan. Dia sangat suka apabila encik hambali ada dengannya..senang kata, gatal..suka mengorat ustaz dan claim janda. Paling annoying.

4. Tak macam orang. Bila lost control, kepala Puan Azizah jadi senget2, mulut ternganga, menjerit2..



Keadaan Puan Azizah semakin kritikal. Beliau kini terus berubah. Anak-anak Puan Azizah semakin bimbang atas apa yang berlaku ke atas ibu mereka. Namun sesuatu yang pelik telah berlaku kepada Encik Hambali. Sejurus isterinya menjadi sedemikian, beliau semakin jarang kelihatan. Kadang-kala tidak datang terus ke hospital.

Flashback

40 tahun lalu, Encik Hambali menubuhkan suatu kumpulan rahsia yang mana terdiri dari empat orang saintis terbijak pandai dari Malaysia. Selain mencipta robot cicak memanjat dinding, beras berperisa kari berprotein, komputer tanpa disket dan getah Durex, mereka mempunyai cita-cita yang jahat dan demonic iaitu mencipta  zombi.

Dari kiri: berdiri; Addison, Winfred, Hambali.
Dari mana-mana pun tak kesah: duduk; Grayton.

Pada Mac 1984, mereka telah berjaya menyuntik seekor kucing dengan protein zombi lalu kucing itu menjadi zombi.


Belum sempat mereka apply ke atas manusia, kejayaan mereka telah diberkas pihak berkuasa. Kucing zombi diberi nama Combi yang hebat itu telah dilupuskan. Makmal mereka di-bom dan di buang sisa-sisanya entah kemana. Addison, Winfren dan Grayton juga telah ditangkap dan telah dihukum bunuh kerana mampu mendatangkan bahaya yang sangat bahaya kepada seluruh manusia. Atas kecekapan sendiri sahaja, Hambali telah berjaya meloloskan diri dan mengelakkan dari dijejaki sehingga ke hari ini.

Siapa sangka, walaupun telah 40 tahun berlalu, Hambali masih menyimpan cita-cita kejamnya itu. Rumahnya dijadikan makmal rahsia. Puan Azizah dan anak-anaknya sendiri pun tidak tau.

Encik Hambali di makmal rahsianya.

Encik Hambali tidak tahu nak bagi jus zombi kepada siapa.

Easy target, Encik Hambali telah memberikan jus zombi kepada isterinya sendiri. Virus malaria yang Hospital Kuala Lipis detect itu cumalah selimut di sebalik debu. Virus zombi sebenar sedang merebak dalam badan Puan Azizah.

Suatu hari ketika Fikri sedang melawat ibunya, dia ingin bergambar sengaja-sengaja. Namun lain jadinya apabila..


"Ngaaaa...


...aaaappp!!"


...





Virus itu mula merebak..selaku zombi kedua, Fikri mula menyerang manusia lain. kurang dari 40 minit, seluruh hospital telah dijangkiti virus zombi. Memang laju, jangan pertikaikan.

..

sejam kemudian..





...




zombi pertama berjaya keluar dari kawasan hospital..


diikuti rakan-rakannya yang lain..

terus menyerang bandar Kuala Lipis..





sekarang..




barangkali..




 zombi-zombi ni dah berada di luar rumah korang..








hati-hati ye..












ps: agak2 mak aku boleh dapat kerja belakon tak? power kan?! hahha!

60 comments:

CekbOlat-bOlat said...

perghhh ! sepotingan giler babeng !
klaw parents cekbolat... ditakek smpai mati !.. BKN ZOMBI.. WAHAHAHAH

Amanie Ashraff said...

haha sumpah lawak ! aku tak tau sama ada aku patut takut sekarang atau tidak

Lucifer said...

Ini, ini WIN!

Wadi AR said...

kau boleh berkawan dgn zombaa

fatinzol said...

ok fine ayie ! fine ! ini..cute gilaaa !!! hahahahaha

PertMuffin said...

berani dikau memperbulatlonjongkan gambau ibu bapa. kalo anak aku nih, dah lama aku sumpah kau jadi ikan salmon!

Ayie a.k.a Nyei said...

cikbolat2: hahaha best kan?! haha kalau takut kena takek tapayah la mintak suruh buat ceni hahak

amanie: patuuuttt! patut seram..ade tu nanti sampai zombi tu..hahahaha

lucifer: wahh aku mention name ko kan dalam tu hahahaha

LydSunshine said...

Ayie, yg cerita kena rasuk tu semua betul ke tak?

Ayie a.k.a Nyei said...

wadi: hahahaa aku memang minat nak bekawan ngan diorg..hahaha

fatin: hahahahah kuit tahuuu hahak

pertmuffin: mujurlah kita tak dijadikan anak beranak..hahaha..tapi ni aku dah mintak kebenaran dah ngn mak bapak aku..so tarahal la hahaha

lydsunshine: ehh ini lakonan semata2 kekeke..rambut2 mak tu sume photoshop saje kehkehkeh

afzalsukasuki said...

tang scene menggigit tu memang menjadik..meremang bulu ari2 aku!

Ayie a.k.a Nyei said...

afzal: huii berkesan jugak watak tuh ye..ade orang meremang rupe nyer hahahaha..

PertMuffin said...

haha! tapi aku tetap suka! pelakon wanita tu sangat berjaya! syabas!!

aqmalazmi said...

erkkk..kau menakutkan aku.. *sigh
HAHAHAH

CintaZulaikha said...

hahhahhahhha....kalau singgah cni musti rasa mereng..

Ayie a.k.a Nyei said...

pertmuffin: hahaha mak aku la tu hahahaa terimakasih2 nanti aku bagitau dia hahaha

aqmalazmi: hahaha ala first phase tu patut la takut..aku buat serius tuuu..part 2nd kalau ko takut aku takleh tolong ar hahahaha

cintazulaikha: hahaha elok la tu..anda masih normal. hahaha

YOUsoF said...

Kalau mak bapak aku bagi kebenaran pun aku tak buat cerita macam ni, terlampau dahsyat la Nyei..

Aku lebih suka buat cerita komedi komikal muzikal... kehkehkeh


Harap² mak kau dah pulih 100%.


*Tapi serius kalau kau buat cerita yang lebih bernas pasal mak bapak kau lagi elok kot.

Ayie a.k.a Nyei said...

yousof: mak dah sihat dah..hehe..err sebenar nyer dah fikir dah pasal tu..ayah mak tau je..sbb tu diorg sudi belakon gigit2 tu..ehehehe

Aisumi Chan Kawa'i said...

hahaha~ adehh.. mak pun turut serta belakon skali? boleh menang award nih :)

cimOt said...

sport rim betoi mak ko!!
eh sporting laaa..

Ayie a.k.a Nyei said...

aisumi: hahaha nak menang nak menang tapi sape nak bagi? hahaaa

cimot: hahaa mula2 taknak tu..segan..pastu dah pujuk2 baru nak..hahha..akak aku dok hasut2 cakap takpayah takpayah nanti jadi zombi..hahah

sayazakiah said...

igtkan betul2 td.. kejut baca. :)

azieazah said...

Lepas baca terus Kak Azie cakap kat anak-anak “Pandai betul budak ni buat superimpose!”

hahahahaha!

syafiqakarim said...

hahah sengal lah weh.
kim salam mak hg noh.

Ayie a.k.a Nyei said...

zakiah: haha memang nak buat bagi real pun..kekeke

azieazah: hahaha anak2 kak azie besar mana? diorg baca skali??

syafiqa: hahaha insyaallah. :D

azieazah said...

AYIE:
My eldest daughter dah 21 tahun. 2nd pompuan gak, 19thn.

Kami memang selalu tukar2 rekmen mana-mana blog yang best utk dibaca.

Tapi ko buat superimpose, dasat wehhhh!

Ayie a.k.a Nyei said...

kak azieazah: laa yeke?! saye 21 jugak..hahaha..dah pangkat anak la ni kan :P hebat2 keluarga bahagia gitu..hehehe

Cikgu Fikri said...

hahahahahhaaha..
aku tak boleh blah tgk gmbr2 dlm entry ni,.
terbaek bro :)

Ayie a.k.a Nyei said...

hahahaa btw name kite same cikgu..salam2..hahaha

Juno said...

semua perenggan menakutkan, kecuali tentang hal pusing kepala 45 darjah.

damn.

ada bakat.

Hanif said...

dah lama tak datang..
masih best cerita zombie ...hahhaha

say to easy=) said...

haha..memang wat gelak..kalo x gelak memang x cool :D

Elie Lily said...

okay! baca ni, memang gelak tak sudah! style!! ahhaha!

Ayie a.k.a Nyei said...

juno: hahhah semua perenggan berniat menakut2kan dan membuat seperti realistik. kecuali 45 darjah dan flashback. hahaha..thanks.

hanif: hehehe takpe..memang jarang update pun hehe

say to easy: kalau tak gelak agak cacat sikit tak? hahha

elie lily: hahaha thanks3 hee :D

A retarded kitty said...

lakonan yang berkesan

Ayie a.k.a Nyei said...

susah nak mintak mak belakon tu sbenar nyer..hahahaa

norhafizahalias said...

woot woot... x tau nak komen apa..

tapi, superb !! :)

Ayie a.k.a Nyei said...

hehehe thanks! ;D

say to easy=) said...

ape - apepun anugerah pelakon wanita terbaik memang menang dekat mak awak.hahaha

Ayie a.k.a Nyei said...

say to easy: hahhaa kalau boleh ganti mak mah belakon jadi hantu2 malaysia sedap jugak ni hohok

laskar pelangi said...

HAHAHA. terbaiklahhhhh! ko blh jadi director barangkali.. HAHAHA =)

terbaiklahhhhh kekreatifan anda dalam potoshop! ajar maaaa...hehehe;)

Juliet_iRa~" said...

sportingnya makk..heee....siap berlakon lg..:)

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

alohai, cerita haha..mak tak marah kaa cerita diedit sebegini ghupa? hiks..

moga yang sakit cepat sembuh!:)

che sakinah said...

hahaha... terbaik lah photoshop! tatoo dkt dada tu memang mafia weh! haha

aiye! sila update blog tutorial photoshop kau jugak!
*kesihankanlah anak murid yg tak cukup ilmu ini*;)

alyaclumsy said...

pergh, mmg terer photoshop ni. hihi

Ayie a.k.a Nyei said...

laskar pelangi: hahaha taboleh taboleh susah ahh keje tuh nak cari2 pelakon lagi..hahak btw thanks..ade je blog tutorial photoshop tapi malas update hee

juliet ira: hehee dia segan2 je nak belakon tu sbenar nyer kekeke

fifiey lychee maration: tak kot..sebab dah warning awal2 nanti jadi zombi..hahha..alhamdulillah mak dah sihat ;)

che sakinah: ayah aku mmg mafia..dah bunuh ratusan orang dah..LOL tutorial tu malas doh..penat nak prict screen satu2..kena tunggu bosan tahap super baru boleh buat..sori2 ahahaha..

alyaclumsy: boley la stakat zombi tu eheheh thanks :D

nysAh ngEhz said...

oiii kelakar gila!mak jadi betul2 maca tu baru taw!hahahahah

ABU said...

hahahahahahahahahaha aku tengok gambar ni aku terus gelak hahahahahahahahaha

ABU said...

aku dah baca semua mmg gelak guling aku hahahahahaha.. lawak betol cerita ko ni.. nak lagi gn gambar yg ko buat macam tu hahahahahahaha

buat la lagi.. suka aku baca, lawak la..hahahaha

Ayie a.k.a Nyei said...

nysah ngehz: hahahahaha jangannnnn!! no no nooo nak mak normal je taknak mak zombiii hahahahaa

abu: hahahahahaha baiklah3 aku akan buat lagi tapi lambat sikit kena bagi idea sendat dulu..skang kosong lagi hahha

green lady '88 said...

samdol, aku ingatkan cerita betul
hampeh

Ayie a.k.a Nyei said...

ahahahahaha soriiiii!!

Zinedine Zaiddin said...

Macam labahau pedajal gamba omak dgn abah jadi zombi la..jd saintis zombi la..hahaha!

iMBobo said...

terbaiklah jalan cerita ni :)

zamira said...

gile hangit hangat bace cite nie.adakag zombie2 tu mungkin mnjelajah ke kuantan plak?tidakkk!hahaha...

sara E a.k.a ct said...

laaa..ingt bapak dy je reti blkon..gn skali2 mak..aiyaa..hahaha..terbaikk!!

Zul n Azizi Boarding Pets said...

Salam ayie,

Kesian muka mak & abah kena edit sbb story pasal zombie punya pasal kan...hahahah...anyway kreatif LOL

Ayie minat kucing ye?

BTW kami singgah lalu follow blog ayie, jangan lupa singgah & follow blog kami lepas ni ye.. :-)

www.mylovely-cats.blogspot.com

YOUsoF said...

Parents kau memang sporting..

deqjamucuxx said...

terbaikk lagii ~ hahah :)

fardiyah said...

hahaha..tah pape tah XD

Anonymous said...

doctor atiki dh bce boh