Monday, September 20, 2010

Pelat Semulajadi

BUKAN sesuatu yang pelik jika kanak-kanak bercakap pelat kerana pada peringkat awal tumbesaran, kanak-kanak tidak boleh mendapat bunyi sebutan yang betul..


Secara biologi, lidah mereka tidak boleh mendapat bunyi yang tepat apabila si kecil menutup bibir dan menghembus.


Pelat kanak-kanak BUKAN berpunca daripada ajaran orang dewasa, sebaliknya perkara semula jadi yang tidak boleh dielak dan biasanya dilalui setiap kanak-kanak.



Haha haha tibe2 jadi ahli falsafah..dah ar ayat macam Wikipedia bahase melayu haha haha..





Pade hari raya ke-8..aku gi umah ngah untuk beraye..sambil beraya, aku godek2 kompiter ngah jugak..dah settle semua, aku gi lepak kat depan bersama orang2 dewasa yang lain..


Ryan anak ngah masuk ke dalam bilik kompiter..seorang diri..




Kemudian cousin nyer ,syahmi tertarik melihat ryan main kompiter dan masuk jugak..


Hafiz adik syahmi join jugak selepas melihat abang nyer masuk tadi..



Hafiz bermain2 sekitar budak2 dua orang ni..


Hafiz boring lalu blah dari situ..



Imej menunjukkan syahmi tertarik dengan sesuatu lalu menyuruh ryan membuka sesuatu itu kot..





Seketika kemudian..ryan panggil ayah syahmi yang tengah duduk atas sofa sebelah aku..



"pokde!! Kose iye u'u..!!"



Aku tak paham..


Tapi abang aku tengah terkejut muka terkulat2..muke kerut kaw2 nyer..dia membisik kat aku..


"ko letak ape dalam kompiter tu tadi?!"


Aku blur..


"Tade pape..install game ngn vlc je.."


Pastu kitorang tnye ryan dari sofa untuk cnfirm ape benda yang dia cakap tu..


"ape ryan??"


Pastu ryan jerit lagi..


"Kose iye u'u.."



Abang aku buat2 paham sambil muke terkulat2 lagi..


Pastu bisik kat aku..die cakap..


"k*te die buluu?!"




Aku terkulat2 same macam abang aku..


Mane pulak budak2 ni jumpe bende2 camtu..uik uik uik..oh no oh no!


Aku ngn poek (abang aku tu) bersame2 terkulat2 atas sofa..



"daddy tak paham la..apende syahmi?" aku tanye lak..



Syahmi dengan tenang jawab..


"Kelusi die busuk.."




?!



Aaa~ Kerusi? mane?



Cis..


Oh cis oh cis..kami salah paham..abang aku salah paham..abang aku penyebab kekalutan berlaku atas sofa..


Kose tu bukan bukan k*te..kerussssiiiii…


*lap2 peluh dingin*



Kronologi sebenar:


hafiz masuk dalam bilik..die main2 keliling budak2 tu..hafiz ade jugak duduk sekejap atas kerusi kuning kat belakang ryan..dia berak kat situ..bau tahi semerbak melekat pada kerusi menyebabkan ryan tak tenang dan mintak tolong abang aku tapi kami tak paham dan menyangka kanak2 itu sedang pelik kerana menonton video2 orang dewasa..



sumpah aku tak letak pape jahat dalam kompiter ngah aku tu..


Kerusi yang busuk tu. Kerusi yang berdosa.


...

masalah gak pelat nih..

...

23 comments:

lufkin said...

Yeke takde bnda dalam laptop tu? len macam je muka ryan tgk monitor.. haha.

Ayie a.k.a Nyei said...

itu ar pasal..hahahhaa..diorg jumpe game baru yang tak paham nak main kot..ngahahaha

Yorke Kun said...

baik ko ngaku ayie..pe ko dah smpan sbnarnya dlm komp tu?..nk smpan pn pndai2 ar nk hidden sket..hahaha

lufkin said...

"itu ar pasal..hahahhaa..diorg jumpe game baru yang tak paham nak main KOT..ngahahaha"

Ada perkataan kot tu yang aku kurang yakin tu ayie..

Ayie a.k.a Nyei said...

bengong2 hahaha..aku inesen gile weh..kalau diorg tengok diorg paham la aku rase..mesti tak tanye nyer hahaha

FatinZol said...

lama ko hilang ye ayie...

oh,berak memang busuk.
budak2 tu pelat pun,at least diorg tau berak tu busuk.

Yorke Kun said...

ayie,be honest please! haha

Ayie a.k.a Nyei said...

itulah kan fatin..budak2 skang mmg pandai menilai busuk dan wangi..pandai betul kan..hahahhaa

aku taakkk..aku taaaakkkk!! aku tambah game yang boleh difahami jeeee~ hahahahhaa

siddiq said...

har har har har-tibe
so cute la ryan!tibe lg

Ayie a.k.a Nyei said...

hahahahaha penah kene lempang siddiq?! hahahaa

bobo ramli said...

bhahaha.amek kau.tekejut k*te bulu bulu.bhahahaha >:D

Ayie a.k.a Nyei said...

hahahahhaha bangang sikit2 kan hahahahhaa

zuk zuhaiza said...

sonok bace..i ade belajar pasal speech kanak2..

memang di peringkat awal pertuturan kanak2 akan replace perkataan yg ada lebih dari 1 suku kata menjadi simple dan mudah untuk di sebut..

macam u'u>>busuk

kose>> k*te....????
yang nie tak sure..haha..

Ayie a.k.a Nyei said...

whoa kool..hahaha..so betul2 la i nyer research tu kan? hahaha..kose pun kose lah..susah nak sebut kerusi tuh..hahaha

Dark Half said...

keke..seb baik last² korang paham. kalau tak, mau mengamuk si ryan tu

Ayie a.k.a Nyei said...

hahahahaha kalau ktorang tak paham die jadi pelik terus kot..takkan nak tanye die balik pasal ko*e bulu tu hahaha

+akufobia+ said...

haha.sengett.

Ayie a.k.a Nyei said...

hahaa serong..

Ayie a.k.a Nyei said...

hahaa serong..

Dora ♥ Nobi said...

hoh~ sy pon hampir senget :DD

psstt.. im izzah, aka dorabulat

Ayie a.k.a Nyei said...

hahahaha..okeh satu orang yang same yek..hahha..

Fontonk said...

kahkahkah. aku saspek budak tu usha porn ke apa. last last kerusi tu busuk. apa yg diorang dok bodek dlm pc tu weh sbnrnya?

ayie said...

ntah ar aku pun tatahu.hahahaha..budak2 zaman skang mmg pandai..