Wednesday, June 9, 2010

Kehebatan Tahi Hidung Engkau

Kisah Benar.

aku: bontot ade macam bisul la..nak buat caner?
abg aku: sapu je taik idung..
aku: *tak percaya*
abg aku: betul ni..taik idung kalau sapu luka pun senang baik..jerawat pun..
aku: *hampir percaya*
abg aku: betuul..
aku: *percaya* nanti dia jadi caner?
abg aku: dia hilang macam tu je takleh bengkak lagi la..
aku: *betul2 percaya*

maka selapas mandi manda pada setiap kali mandi, aku pun menyapu segelintir taik idung kat kawasan yang disyaki bisul itu. kalau taik idung tak develop pun aku guna cecair2 hidung yang beraccumulate tu kat kawasan bisul tersebut. geli sikit ar tapi tak pedulik.

3 hari kemudian.

aku: dah baik dowhh!! dah takde dah!!
abg aku: post ar kat blog.
aku: *serba salah*

maka sebelum aku terburu2 membuat post yang tidak saintifik, aku telah membuat satu research mengenai tahi hidung. penemuan aku adelah menggemparkan semua pihak. *anda harus rasa gempar selepas ini*




DOKTOR SARAN MAKAN TAHI HIDUNG. (petikan keratan akhbar 25.8.2004)

VIENNA: Mengorek hidung dan memakan sisanya ialah salah satu cara terbaik menjaga kesihatan tubuh badan, dakwa seorang doktor terkenal di Austria.Pakar paru-paru yang beribu pejabat di Innsbruck, Prof Dr Friedrich Bischinger, berkata golongan yang mengorek hidung dengan jari mereka lebih sihat, lebih gembira dan mungkin lebih sensitif kepada perubahan tubuh mereka.

Dia berkata, masyarakat perlu menerima pendekatan baru untuk mengorek hidung dan menggalakkan kanak-kanak mengguna pakai kaedah itu.“Dengan menggunakan jari, anda dapat sampai ke tempat yang selama tidak dapat dicapai dengan sapu tangan, ia menjadikan hidung anda lebih bersih.

“Memakan sisanya pula ialah cara hebat untuk mengukuhkan sistem imunisasi tubuh. Secara perubatan, ia memang baik dan perkara semula jadi sempurna untuk dilakukan,” katanya.Dalam kes sistem imunisasi, hidung ialah penapis yang memerangkap bakteria dan apabila gabungan ini sampai kepada usus, ia boleh menjadi seperti ubat, katanya.

“Perubatan moden cuba melakukan perkara sama melalui kaedah lebih rumit, sesiapa yang mengorek hidung dan memakannya dapat meningkatkan sistem imunisasi tubuh secara semula jadi dengan percuma,” katanya.Dia memberi contoh kanak-kanak gembira mengorek hidung mereka tetapi menghentikan perbuatan itu apabila dewasa disebabkan tekanan masyarakat yang menganggap ia menjijikkan dan antisosial.

“Saya suka mencadangkan pendekatan baru dengan kanak-kanak digalakkan mengorek hidung mereka. Ia tindak balas semula jadi sepenuhnya dan secara perubatan, ia idea yang baik,” katanya.Prof Bischinger juga menyatakan, jika seseorang bimbang mengenai anggapan jiran, mereka masih boleh mengorek hidung di tempat sulit.

BUKTI:



adekah kita patut buat setuju, menikmati tahi hidung sebagai makanan tambahan? desert mungkin?

apekah chef wan perlu buat segelintir resipi baru yg ditambah tahi hidung supaya rakyat melesia merasakan makan tahi hidung adalah satu trend baru?

mungkinkan tahi hidung boleh dikomersyalkan pada zaman akan datang seperti sarang burung layang2?!

tepuk dada, tanyalah selera.
tapi sumpah, aku takde selera.


...

28 comments:

bukan penggoda said...

geli. yekksss~

bukan penggoda said...

huh? fes???

YEAY!! haha.

-telordibasuh- said...

haha..ok ke pakai tahi idung tu?
hahahaha..

PertMuffin said...

lepas nih kita pakat jual najis hidung pada syarikat kecantikan seperti oksi (sebenarnya nak tulis oxy)

Ayie a.k.a Nyei said...

bukan penggoda: haha hepi ko..hahaha..
telordibasuh: ok betul..tade tipu ni!! sumpah..ape2 terjadi luka jerawat bisul kudis ko sapu je!! insyaallah mujarab!! hahaha
pertmuffin: jom!! kita amek buruh2 kasar, maid sume suh korek idung kumpul, kite jual..hahahahhaa

M a W a D D a H said...

yarrkk...hahaha

jap2..taik hidung yg cmne? yg keras atau pun lendir...yaarrrkkk...terbayang lak...pasni kalu rasa mskan xsedap, letk je taik idung..confirm sedap..haha

Ayie a.k.a Nyei said...

hahahahaha yang keras boleh dicairkan..pastu jadilah cream sapu..hahahahahaha

||| PöJìé PööH ||| said...

Geli..
Xleh blah siot!
Pnh gak wat entri nih...
Hahahah...

Love,
PojiePooh Abdullah

gEe said...

wahh. bestnye.. tmbh plk klau dicmpur ngan perisa tmbhan strawberi ke, coklat ke, confirm laku la.. haha..

FatinZol said...

version taik telinga xde ke?..yg tu maybe leh guna lam masakan..penyedap rasa lah katakan~

Nor Azwan Azahari said...

bole gtau nenek aku neh.. kasi die awet mude..

Ayie a.k.a Nyei said...

pojie: hahaha..keratan paper tu penah femes rupe nyer..hahaha

gee: perghh..buat ice cream pastu tampal sikit kat atas icecream tu..peghh perghh layann..hahaha

fatinzol: hahahaha..taik telinga cam minyak je? hahaha

azwan: hahahaha gile kesiahatan kan sampai leh buat awet mude..hahaha

Aiman said...

pala otak ar..
geli sial nak mkn taik idong..
hahaha...

Ayie a.k.a Nyei said...

eleh man..cam tak biase je..hahaha

mimi saidi said...

mcm tipu jerk!goli pulak eden

✿ YaYa ✿ said...

eiii..
geli.!

FaDiLLaTheGreat said...

hahaha.
nnt la cuba research apa komponen taik idung tu. haha.
anyway, nais blog!!

aleen adela akoo ^_* said...

blogwalking!
er..euww...nk makan 2,idakla.huhuh

Agakkacak said...

cubalah keringkan dulu, tumbuk2 sampai jadi serbuk, atau proses melalui teknik pempasteuran.. ditambah dengan DHA, SA dan AA meybi buleh dijadikan makanan kesihatan terunggul di samping spirulina

safwan5193 said...

klu taik idong bagus, msti hingus pon same kan..hahaha
hingus ak rase cam leh wat jus la or ubat sapu..klu nk jauh dari kuman, hingus tu leh jadi tuk sabun cecair basuh baju or lotion badan..hahaha..

n lagi satu taik lalat xde kebaikan ke??hahaha..klu ade, sure leplop jadi rebutan para gadis2..hahaha..

Ayie a.k.a Nyei said...

hahahahahhaha *reply utk sume org*

bobo ramli said...

haha.bongok!
takde benda lain ke nak cerita selain tahi hidung??

mnmnur said...

ingos keringkan leh gak en? hahahha

mnmnur said...

ingos keringkan leh gak en? hahahha

l0veyd0veyd00 said...

nak muntah la setannnnn

Cannes villa rental said...

pasni kalu rasa mskan xsedap, letk je taik idung..confirm sedap.

one2paii said...

bertul2..gua korek idung gua..gua bg lu rasa..sebab gua cian kt lu..nnt lu sakit..gua nak lu sihat agar dapat menulis blog cengggini

Billuyvx said...

bukan penggoda: haha hepi ko..hahaha.. telordibasuh: ok betul..tade tipu ni!! sumpah..ape2 terjadi luka jerawat bisul kudis ko sapu je!! insyaallah mujarab!! hahaha pertmuffin: jom!! kita amek buruh2 kasar, maid sume suh korek idung kumpul, kite jual..hahahahhaa