Tuesday, November 17, 2009

Munyit Laut


"kat sini xde monyet laut ke?"
"haa? monyet laut?!"
"takde..kat sini takde..org ckp monyet laut ade kat belah2 sumatera pastu ade kat hawaii sikit2.."
"haa?? aku tak pernah dengar pun.."
"agar2 ar botak..takkan xtau kot!!"
"monyet laut tu caner???"
"macam monyet biase gak..tp die duduk dlm air..ade insang..buleh berenang.."
"oooo.."


ye..botak memang mudah ditipu..





Berlarutan daripade penipuan ke atas botak semase kat tioman tu..aku telah membuat sikit research pasal ‘MONYET LAUT’


..dan ape yang aku jumpe adelah sesuatu yang mampu mengejutkan kanak2!!


::Aquatic Ape Theory::


Charles Darwin cakap kite ni beruk..datang dari savannah..
tapi teori monyet laut ni cakap kite dari air..cube korang bace..macam logik ar gak sikit2..ade rase stylo..


• Manusie ade lemak kat bawah kulit kite..sebijik macam aquatic mammals..beruk TAKDE layer lemak tuu!
• Bayi manusia yg baru lahir kalau korang campak dalam air nanti die berenang secare automatik..PROVEN! * natgeo, youtube, axn etc*

gambar omputih selam baby




kan?


• Voluntary breath control..manusia je yg boleh tahan napas..beruk x boleh..ok?
• Diving reflex: penafasan auto jam-nafas tesangkut pastu paru2 pam slow jek underwater..
• Xde bulu mcm beruk..kecuali kat kepale..dikatekan bahawe rambut tu tempat anak nak pegang..
• Otak kite nyer long-chain fatty acids hanye boleh didapati dengan mudah dari makanan laut..bukan makanan savannah a.k.a. makanan BERUK..
• Menangis kuar air mate garam..masin..
• Suare resonance..larynx kite yg buat..bende ni hanye ade kt dugong..singe laut ngn walrus..beruk takde!!
• Postur badan yg tegak..bipedalism..beruk bongkok!!
• Streamlining effect manusia same mcm dugong..
• Webbing kat jari..
ini die gambar jari beruk

beruk takde webbing..

• Idung..kompare ngn beruk2 primates lain, idung kite lebih panjang dan keras.. lubang idung kite pun ke bawah tak macam gorilla ngan cimpanzi yg lubang idong nyer penyek masuk ke muke..ini amat bergune mase berenang sbb air tak masuk paru2..
• Geological evidence lak..mase homo sapiens tu idup kn..orang2 geologist cakap tu tempat tu adelah bawah paras air pade mase itu [?!]
• Beruk2 lain xleh berenang dan tak suke air..cipanzi masuk air terus tenggelam..xcaye pegi campak sekor..
• Saikologi nyer lak..manusia ngn beruk memang lain..beruk x suke air..kite suke air..kalau compare savannah ngn laut..manusia lg suke lepak kat laut..betul?
• Kajian cakap manusia lagi takut kat jerung berbanding singa..
• Jari kuku yg keras dan cepat panjang sgt best untuk kopek kerang..
• Perbandingan besar saiz kemaluan manusie laki-laki dewasa (gorila 3cm saje).
• ahh!! lagi..apes betine xde selaput dara..binatang laut ade..hymen tuh..seriyes..

[tak perlu gambar]

dats all..fakta2 ni aku tak tipu korang..jgn risau...heehe..

err botak..nanti aku blaje ko mkn2 okeh? hee...

27 comments:

MOHD FIRDAUS WAHAB said...

haha..

kite bmnyt laut ek..

kih2..

Ahmad said...

sib baek botak bukan monyet tu DEym

safwan said...

wei ayie...
gmbar botak tu n ko sindir2 die, msti kena approve dlu ngan tuan die tau..bende camni jgn pandang ringan sgt..nti ko da trbiase..silap2 ari leh kena saman lak..
btw, nice post..hahaha..

YobSumo said...

oh jadi kita adalah pelaut? adusss.

Ayie a.k.a Nyei said...

hahaa..botak kot..tnggu die bce..hua3..

DH said...

Aku daru cucu cicit Nabi Adam..
Charles Darwin cakap manusia dari beruk dia lar yg dari beruk..
Hahahaha..
Ni nak tanya..
Kalau yang orang putih ckp Sea Monkey tu apa?
Serius tak tau dowh~

Botak x caye monyek lauk said...

oit... aku x caye la masa tu.. masa tu aku saje je iyekan ckp2 korang.. nak test korang la katakan.. siyus aku x caye ,msa tu.. hmm gambar ni ada copyright x ni ? haha

Ayie a.k.a Nyei said...

haahha..diorg x panggil sea monkey..diorg pnggil aquatic ape..
ade ke sea monkey? haaha..aku tak tahu~ x jumpe lak..haaha

botak..ade kopirait..haaha..ape2 yg ade dlm leptop aku adelah halal dari segi undang2..keh3..

Botak the BOMB said...

kalau ada bagus.. nsb baik ko x letak gambar kita kat hotel chow kit tu.. haha .. ngan ko ko sekali kena nty..

Ayie a.k.a Nyei said...

hotel chow kit mane lak weh..haaha..jap2 aku pikir..
emm..mmm..x ingat ar botak..hahaaa

|arieza| said...

monyet laut kah kita?

Ayie a.k.a Nyei said...

taakk..kite cucu adam hawe...jgn tepesong...dah ckp ni cume mampu mengejutkan kanak2 je..jgn tepengaruh okeh?

Agakkacak said...

tapi kalo nak tengok macam macam lagi sea creature yg pelik2.. tontonlah Spongebob Squarepants.. pasti terpegun..

miya said...

monyet laut? hehe

Ayie a.k.a Nyei said...

heehaha...

Botak said...

ala ayie.. hotel chow kit masa kita gi media tour bodoh tu.. haha

Ayie a.k.a Nyei said...

ohh!! hahahaha..gambar tuh ade!! aku simpan lagi tapi hidden ar..hahahahahaha..yg tu haram dari segi sume bende okeh? ahahaha

KruteX said...

yaa igt pun.. haram yekk.. tp ko siap letak kat friedster kut aritu.. haha

Ayie a.k.a Nyei said...

ye eh? hahaha..ohh yer!! hahahaha..yg 2 dah cover la wei..xpe tuh..hahaha

zarul said...

hahhahaha
ptt la dr td duk ckp psal monyet laut je
ak x fhm snanye
tp ak bwat2 la fhm
hahahha

Ayie a.k.a Nyei said...

hahahahah!! mengong nyer razol..hahahahaha..gelak tanpe sebab? xpe..tu name nyer supportive..hahahah

Aiman said...

wat de eff gmbr ko ngn botak kat otel..
aku pnh tgk kot..
tp yg da cover la..
but stil..
urgghhhh...
hak3...

Ayie a.k.a Nyei said...

haaha..lepak ar man..kontroversi lak kang..bukan ape pn..haaha

Mr. Cuz said...

mat salleh ni kjian diorg mmg plik2..huhu

Botak - Sea Ape said...

sebenarnya... aku lah monyet laut.. aku spesis terakhir di bumi ini

masa mula2 ayie discover pasal benda ni aku da cuak.. tp aku be cool.. ayie x pat wat pape kat aku.. sebab aku monyet laut.. aku leh berenang dlm laut.. hahahaha.. I am Legend

humaira balkiss said...

pehh!
comel gile baby tuh ;)

greenfantasy said...

owh ingatkan post ni pasal sea-monkey

http://en.wikipedia.org/wiki/Sea-Monkeys