Saturday, September 26, 2009

Bunian yang Kedekut..

Mengimbas kembali peristiwa2 aneh semase hari raye..ini kes yang pertame..kes 2 dan 3 akan menyusul beberape lame lagi..

BUNIAN KAMPUNG TELENGGANG?

Raye tahun 1997 dengan sopi dan asrul..time ni aku ngn asrul darjah satu..sopi darjah due..diorang ni jiran aku..aku pegi la beraye ngan diorang..merayau satu kampung nak carik duit..merayau punye merayau, kitorang masuk la kampung TELENGGANG..jalan2 rumah2 dalam ni kampung nyer hutan tebal..mate duitan punye pasal..kitorang redah je..

Setelah berpuluh2 rumah kitorang pegi, kat kampung telenggang, kitorang jumpe jalan batu kerikil kecik2 naik ke atas..kitorang pun mendaki la bukit tu dengan susah payah sebab dah penat..tinggi bukit nak gi rumah tu..kompem ade rumah besar sebab pintu pagar die grand gak ar untuk rumah dlm sebuah kampung..

Sampai2 atas kitorang hepi..rumah tu besar gabak..rumah besar = duit banyak..mengikut ingatan aku setelah hampir 12 tahun, halaman rumah tu besar..tanah lapang yg luas..panas sikit time tu..sebab tengahari..rumah kaler krim2 camtu kot..kat luar rumah ade 2 buaian..ade budak2 main kat luar kat buaian tuh..budak kecik2 je..kecik dr kitorang..pastu bagi salam..pempuan cantik ajak masuk..tanggal selipar, masuk dalam rumah..rumah die cantik…cantik besar stylo gile..kitorang duduk atas lantai time tu..meje rendah atas lantai..aku makan kacang yg kaler kuning lepas die suruh “makan la..”

kat dalam rumah ade ramai pempuan..sorang laki pun takde..pempuan dalam rumah tu cantik2..tapi time tu aku kecik lagi..aku innocent..takde mase nk usha2 gadis ni sume..time tu mate duitan je..lagipun xde enset berkamera lagi..xboleh nak amek2 gambar..

Sorang pempuan macam makcik yg cantik datang..aku agak die mak kat rumah tu ar..”awak ni anak sape?” die tanye sorang2..sopi ngn asrul adik beradik bla3.. aku jawab je la..”saye anak hambali”, die ckp “oOooOO…” kenal la kot..die tanye2 la banyak tapi aku tak ingat..dah raye mane? Ape lagi ntah..pastu nak abes minum, nak balik dah..salam2 dengan makcik dan kakak2 yang cantik2..dapat angpau..hepi2..pakai selipar, turun bukit tu semule..bukak angpau ade rm2..sopi sumpah2..”rumoh beso bagi due ringgit jeh..bagi la 5..kedekek nok mampeh..”

Lepas balik tu..aku tanye la mak..

”mak..rumah sape kat blakang bukit yg beso tuh..rumah kaler blalala bukit tinggi lalalala pempuan cantik ramai blalala..*explain2 rumah tu* mak, die bagi due ringgit je..”

mak pening2 pikir..aku tanye ayah..ayah pun pening2..setahu diorang..takde pun rumah besar2 kat belakang bukit kat kampung telenggang atau kampung2 berdekatan seperti kampung lampan mahupun kampung badung..so sampai arini..aku pun tak dapat la jawapan drpd soalan aku tuh..tapi 12 tahun yg lalu mak pernah cakap..
”aok pegi rumah bunian tak?” dengan mimik muke yg relax, menyebabkan aku tak konfiden langsung aku dah pegi rumah bunian...tapi aku tau..ini memang awesome…


aku cek2 la jugak rm2 yg pempuan tu bagi..xde pun betukar jadi daun..
bunian pun pakai duit dari bank negare rupe nyer..

"dik..kak ade enam ringgit je..bahagi 3 orang yeh?"
PS: aku dah try cari rumah legend tu dengan menaiki moto..tak jumpe pun…
...

11 comments:

ainulhusna said...

huish.tkot jugak dgr cite ko nie.scary weyh..

Ayie a.k.a Nyei said...

hahaha..xde makne nk scary..aku x rase pape pun..best je beraye..hahaha

احمد فضلى said...

dia time raya ja kot ada.

Ayie a.k.a Nyei said...

mana hang tau madli..ada kawan ka? hahaha..ok len kali aku cari time raye lak..

zety said...

hey ayie ak rase ye kot bunian..tapi bunian millennium sbb duit die x bertukar jadi daun.hihihk.nasib baik diorang x terpikat kat ko buat nye diaorang culik ha x ke nanges x berlagu

Ayie a.k.a Nyei said...

hahahaa..taknak zety~..kt negare bunian xde intenet kot..mcm mane nk tulis blog nk men fb..hahaha..

Aisya J said...

Haha duit punya pasal rumah bunian pun redah je. Haha :)

Ayie a.k.a Nyei said...

hahah..tu ar pasal..x blajar lg time tu caner nk kenal umah bunian..hahaha..

zety said...

hahaha

Agakkacak said...

dulu masa kome kecik2, selalu dengar orang bunian main alat muzik tradisional dari arah bukit tu.. lagu macam lagu orang bersilat.. kalo ada alat, boleh main kan lagi bunyi dia macam mana.. hafal lagi ni tempo dia.. best jugak.. boleh kata tetiap malam lepas isyak dengar dorang main lagu tu.. tapi, dah besor ni, takde dah dengar bunyi tuh.. agoknyer orang bunian kampung aok pegi tu kot.. skang dah pindah la tu..

Ayie a.k.a Nyei said...

huwaaa!!! abang aku pun ade bukti weh!!
"mase diorang kecik = aku belum lahir"
so aku x pernah dengar laa...pergghhhh..stylooo...x penah lak aku tau...hahahahaha...
tapi..dah pindah ke..isk3..kecewa~~